نخود فرنگی

 نام لاتین : PEAS

نام علمیPisum satium

خانوادهباقلائیان (Fabaceae)

زادگاه: اروپا و آسیای غربی

سطح نگهداری: آسان



نیازهای اصلی

نور:                  آفتاب کامل

آبیاری:             متوسط

دما:                 22 درجه سانتيگراد

خاک:               با زهکشی خوب



طول عمر:         یک ساله

سرعت رشد:     زیاد

روش تکثیر:       کاشت بذر

ارتفاع :             حداکثر 3 متر

گسترش ریشه: متوسط



 راهنمای پرورش نخود فرنگی

نخود فرنگی محصول آب و هوای خنک است و به سرما استقامت زیادی نشان می‌دهد. در مناطق مرطوب و گرم , مقدار شاخ و برگ زیاد

می‌شود و رشد رویشی گیاه افزایش یافته و تولید میوه کاهش خواهد یافت.از طرف دیگر خشکی زیاد در خاک نیز باعث کمی رشد و کم

محصولی نخود فرنگی می‌گردد. بنابراین زمینی که این محصول در آن کاشته می‌شود بایستی همیشه نم دار باشد بدون اینکه غرق آب

شود تا حداکثر محصول بدست آید.

  نخودفرنگی دارای ساقه ای نازک می باشد که به بوته مجاورش می پیچد. این گیاه در ظروف و گلدان نیز قابل پرورش است,  تولید نخود

فرنگی در خانه با فاصله زمانی 10 تا 14 روز برای برداشت محصول امکان پذیر است.

 

 

 خاک مناسب نخود فرنگی

 نخود فرنگی را در هر نوع خاک می‌توان کاشت ولی مناسب‌ترین بستر برای نخود فرنگی ,خاک سبک لومی رسی یا لومی شنی است.

زمین با خاک کمی اسیدی تا کمی قلیایی ، یعنی خاکهایی که PH آنها بین 5/6 و 5/7 باشد برای کاشت نخود فرنگی مناسب است.

زمینهایی که PH آنها کمتر از 5/5 باشد برای کشت این گیاه مناسب نیست و باید آنها را حتما بوسیله مقداری آهک تا حد 5/6 یا 7 خنثی کرد.

برای آماده سازی بستر کاشت, خاک را به عمق حداقل 25 سانتیمتر زیر و رو و نرم نمایید و مقداری کمپوست با خاک مخلوط نمایید و پس از کاشت، سطح خاک را با مالچ بپوشانید.

 

آبیاری

  - نخود فرنگی به آبیاری کامل یک بار در هفته نیاز دارد, در زمان گلدهی گیاه آبیاری منظم باعث تشویق گیاه به رشد بهتر خواهد بود.

  - برای حفظ بهتر رطوبت خاک می توانید از مالچ و یا کمپوست گیاهی بر روی سطح خاک استفاده نمایید.

  - اجازه  ندهید خاک بستر گیاه خشک شود, زیرا خشک شدن سطح خاک باعث کاهش تولید میوه در گیاه خواهد شد.

 


روش کاشت نخود فرنگی

 قبل از کاشت, دانه های نخود را به مدت 12 ساعت در آب ولرم قراردهید , این کار باعث می شود تا دانه ها نم نم نوعی باکتری به نام

باکتری حبوبات (باکتری ریزوبیوم ) را از خود آزاد نمایند, این باکتری به ریشه ها کمک می کند تا نیتروژن را در خاک تثبیت نموده و ضمن

تقویت گیاه بازدهی آن نیز افزایش یابد.

دانه های گیاه نخود در 2 ردیف در هر طرف داربستی که از قبل تهیه شده است کاشته می شوند. برای این کار با نوک انگشت حفره ایی

به  عمق 2 تا 3 سانتیمتر ایجاد نموده و در هر حفره 1 تا 2 عدد دانه نخود فرنگی قرار دهید و فاصله بین هر حفره را حداقل 5 سانتیمتر در

نظر بگیرید.

بلافاصله پس از کاشت, سطح کشت را به آرامی آبیاری نمایید.

 

برای کاشت و ایجاد بستر مناسب نخود فرنگی به نکات زیر توجه نمایید:

 پرندگان عاشق خوردن بذر نخود فرنگی هستند برای جلوگیری از دستبرد پرندگان پس از کاشت , سطح خاک را با پوششی مناسب بپوشانید , پس از جوانه زنی بذر ها می توانیید پوشش مشبک خود را جمع آوری نمایید.

 

برای کمک به صعود پیچک نخود به بالا. با شبکه سیم توری، و یا فشار دادن چوب قیم به داخل زمین در امتداد طول هر بوته , گیاه را

پشتیبانی نمایید.

در زمانی که دمای خاک 40 درجه یا کمتر باشد،ممکن است تخم نخود فرنگی برای جوانه زدن به بیش از یک ماه زمان نیاز داشته باشد، در

حالی که در 60 درجه فارنهایت یا بالاتر، آنها به حدود یک تا دو هفته زمان نیاز دارند.

برای تولید انبوه نخود فرنگی و بهبود وضعیت بازدهی محصول باید از روش کاشت در خزانه یا جعبه و سپس انتقال آن به زمین اصلی ,استفاده نمایید. کشت در جعبه و یا خزاته باعث می شود تا دانه ها در کوتاه ترین زمان ممکن جوانه بزنند.

 

استفاده از مالچ (خاک پوش)

 از آنجا که گسترش ریشه نخود فرنگی در سطح خاک است و پیشروی ریشه در عمق خاک کم است , استفاده از " مالچ " برای حفظ

رطوبت و خنکی خاک اطراف ریشه توصیه می شود, برای این منظور هنگامی که اندازه نهال به حدود 5 سانتیمتر رسید از مالچ کاه و یا

مالچ برگ خرد شده، استفاده نمایید, البته با اضافه نمودن مقدار مواد مالچ بیشتر, گیاه را خوشحال تر خواهید کرد.


 کود دهی نخود فرنگی

 برای پرورش نخود معمولا" از کود استفاده نمی شود مگر اینکه خاک بسیار ضعیف باشد و یا از نظر مواد آلی فقیر باشد.

در کاشت این گیاه به منظور تولید دانه خشک کود پتاسی و مخصوصا کودهای فسفردار مقدار محصول را زیاد می‌کند. ولی در برخی از

اراضی ازت کاملا بی‌اثر است و در بعضی دیگر از خاکها به مقدار عملکرد می‌افزاید.

در واقع، نیتروژن بیش از حد باعث می شود که شاخ و برگ گیاه رشد بهتری داشته ولی رشد میوه آن کم می شود و خطر سرما زدگی

افزایش می یابد.

 

 

برداشت محصول

 - نخود باید به طور منظم برداشت شود تا گیاه برای تولید محصول بیشتر, تشویق شود.

 - ارقام زودرس می توانند بعد از 11 تا 12 هفته پس از کاشت برداشت شوند.

- برای برداشت محصول, از هر دو دست استفاده کنید , یکی برای نگه داشتن ساقه و دیگری برای جدا کردن غلاف نخود.

 

آفات و بیماری های نخود فرنگی

 شته

 کپک پودری شایع ترین بیماری نخود فرنگی است.

بیماری ویروس موزائیک enation

بیماری پژمردگی فوزاریومی

بیماری رول ویروس

پوسیدگی ریشه


 اقدامات لازم برای کشت نخود فرنگی

 1- همه انواع نخود فرنگی ها به داربست و یا حمایت های دیگر نیاز دارند. نصب داربست با حداقل 2 متر ارتفاع الزامی است.

    (در گونه های کوتاه می توان از شاخه درختان و یا صندوق های میوه استفاده نمود.)

2- محل کشت باید عاری از علفهای هرز بوده و در آفتاب کامل باشد.

3- در خاک مرطوب،و خوب زهکشی شده کاشته شوند.

4- در صورت امکان چند هفته قبل از کاشت, خاک بستر را با کمپوست پوسیده مخلوط نمایید, این عمل به بهبود حاصلخیزی خاک و حفظ رطوبت کمک خواهد کرد.


 نگهداری و ذخیره محصول نخود فرنگی 

برای نگهداری و ماندگاری محصول نخود با مدت زمان زیاد , می توان از 2 روش انجماد و خشک کردن استفاده نمود.

 

انجماد

اگر چه نخود فرنگی به خوبی منجمد می شود ولی مقدار زیادی از ویژگی های خود را از دست می دهد.به هر حال بهترین حالت مصرف

نخود فرنگی مصرف پس از برداشت است تا عطر و طعم غنی نخود فرنگی حفظ شود.

برای منجمد نمودن ,نخود فرنگی را در آب جوش بمدت دو دقیقه بجوشانید، بلافاصله آب را تخلیه و نخودها را در آب یخ برزید , پس از مدت دو

دقیقه. دوباره آب را تخلیه نمایید،حال می توانید نخودها را در بسته های مورد نظر خود ریخته و آنها را فریز نمایید. با این روش استفاده از

نخود فرنگی در عرض نه ماه برای بهترین کیفیت میسر می شود.

 

خشك كردن

نخود فرنگی را می توان پس از نم گیری خشک نمود و در قوطیهای در دار, برای استفاده در فصل زمستان ذخیره نمود.کیفیت نخود فرنگی

ها در این روش همتراز با نخود فرنگی یخ زده یا تازه نیست؛ با این حال، نخود فرنگی خشک مقدار بیشتری نشاسته در بافت خود ذخیره

می کند. 


 استفاده از گیاه نخود فرنگی برای تثبیت نیتروژن

برگ و ساقه را می توان در سطح زمین قطع و به توده کمپوست اضافه نمود.آنها نیتروژن را در خاک آزاد می کنند. نیتروژن آزاد شده با

محصول سال آینده وارد چرخه طبیعت خواهد شد.

 

بیشتر بخوانید!


تاریخچه کشت و گونه شناسی نخود فرنگی

 

 

منابع:

 http://www.thompson-morgan.com

 http://www.burpee.com

 http://www.motherearthnews.com

 http://znu-agri.persianblog.ir

 

نوشتن سوال یا نظر

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

تماس با ما

    

ایمیل: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید