تربچه

 

 

 نام لاتین : RADISH

نام علمیRAPHANUS SATIVUS

خانوادهشب بویان(Brassisaceae)

زادگاه: آسیا و اروپا

سطح نگهداری: آسان



نیازهای اصلی                                                                                                                                                                           

نور: زیاد

آبیاری: متوسط

دما: 22 درجه سانتيگراد

خاک: با زهکشی خوب



حساسیت: 

شاخصه خاص

خواص دارویی:  اشتها آور

آفات رایج : شته

تغذیه :



 طول عمر: 1 ساله

سرعت رشد: متوسط

روش تکثیر: کاشت بذر

ارتفاع : حداکثر 10 سانتیمتر

گسترش ریشه: متوسط



 راهنمای پرورش تربچه

 گیاه تربچه دارای انواع گوناگونی است. ودر منزل نیز قابل پرورش است.برگ های تربچه مستقیما" از ریشه خارج می شوند. معمولا" قسمت اصلی و خوراکی تربچه برجستگی انتهایی برگ های آن است ولی خود برگ ها نیز قابل استفاده هستند.

 

 نور مورد نیاز تربچه

تربچه در آفتاب کامل و یا آفتاب با سایه جزئی بهترین رشد را دارد. 

 

آبیاری تربچه:

خاک بستر تربچه را مرطوب نگه دارید اما نه خیس ، آبیاری منظم منجر به رشد سریع گیاه خواهد شد.درغیر اینصورت محصول تربچه چوبی شده و به طعم مطلوب نخواهد رسید.

 

دمای مناسب تربچه

به دما حساس نیست ولی محصول تربچه در هوای گرم پوک شده و از مرغوبیت آن کاسته میشود. برای کشت بهاره ، زمین شنی و سست بهتر از زمین رسی و شنی سخت است.

 

خاک مناسب تربچه:

تربچه در خاک سست و خوب زهکشی شده بهترین رشد را دارد.برای این منظور بایستی سنگ و کلوخ را از خاک جدا نمود، و به بستر کشت مقداری مواد آلی اضافه نمود. تربچه  خاک با سختی (PH)  را ترجیح می دهد. یک 5.5-6.8

 

کاشت تربچه:

کاشت بذر تربچه در عمق 2 سانتیمتری خاک و فاصله آنها از یکدیگر 4 تا 5 سانتیمتر است.  

در کاشت تجاری تربچه بذر آن را با سایر سبزیها می کارند تا زمین بخاطر کشت تربچه معطل نماند زیرا تربچه معمولا پس از ۱۸ تا ۲۵ روز  پس از تاریخ کاشت بذر ، قابل برداشت خواهد بود. به این منظور می توان تربچه را با سبزیهایی مانند هویج در یک محل کاشت , در حالی که تربچه برداشت می شود ، هویج شروع به رشد میکند و از زمین حد اکثر استفاده خواهد شد .

 

 تکثیر تربچه :

 روش تکثیر تربچه به وسیله بذر می باشد. بذر تربچه ، قرمز رنگ ، کروی شکل است و قوه نامیه ( قدرت سبز شدن بذر ) آن حدود ۵ سال است,یعنی بذر تهیه شده از تربچه برای کاشت بعدی حد اکثر تا ۵ سال قابل استفاده می باشد . ولی بهترین محصول از بذرهای جوان که حد اکثر ۳ ساله باشند بدست می آید .

 بذر مورد نیاز برای ۱۰۰ متر مربع زمین از انواع تربچه نقلی یا ریز ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم و برای انواع درشت ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم می باشد.بذر تربچه ۴ تا ۷ روز بعد از کاشت سبز می شود.

 معمولا تربچه نقلی را به صورت نوبر می کارند . به این منظور از آبانماه به بعد تربچه را در زیر نایلون ، یا شاسی ، یا گلخانه کاشته ، در زمستان برداشت می نمایند .

 تربچه را در هوای آزاد و فضای باز می توان بجز در طول زمستان در همه فصول کاشت 

کشت تربچه ، به دو طریق خطی ( ردیف کاری ) ، دستپاش ( کرتی ) انجام می شود .

 

زمان کاشت تربچه:

در فضای باز نسبت به دمای هوا از اول اسفند ماه تا اول آبانماه توصیه می شود تربچه را می توان پیاپی کاشت و برداشت نمود .

تربچه نیاز به 22-70 روز برای آمده شدن برای برداشت است.

 آب و هوای گرم می تواند به مشکل ریشه های کوچک منجر شود.

روز طولانی نیز ممکن است تربچه را وادار به گل دهی کند.

 تربچه می تواند سرما را تحمل کند.

 

نوع کاشت تربچه:

 روش خطی ( ردیفکاری ) : در روش خطی ، بهتر است به ترتیبی بذرها را در شیارها قرار داد که فاصله بذرها از یکدیگر ۱ تا ۲ سانتیمتر ، فاصله شیارها از هم ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر باشند . سپس خاک اطراف شیارها را بروی بذرها بخوابانند .

 

روش کرتی ( دستپاش ) : در روش کرتی ، بذرها بطور یکنواخت در زمین پخش می شوند. برای این منظور می توان مقدار بذر مورد نیاز برای کاشت را با ۲ تا۳ برابر خاک نرم و یا ماسه مخلوط نموده ، توامآ در زمین پاشیدو سپس با ماله چوبی یا شن کش روی آنها را پوشانید تا بذرها زیر خاک رفته و در معرض تابش مستقیم آفتاب و هوای آزاد قرار نگیرند و همچنین در دسترس پرندگان نباشند .

 

کود دهی تربچه:

تربچه از لحاظ احتیاج به مواد غذایی و کود خیلی قانع است به نحوی که در زمینی با حد اقل مواد غذایی می توان دو نوبت متوالی در سال تربچه را کاشت ولی برای برداشت محصول خوب و مرغوب تقویت زمین ضرورت دارد .

 

 

 آفات تربچه:

تربچه بیماری جدی ندارد.

از آفات و بیماریهای تربچه , شته ها و کرم ریشه را می توان نام برد.

برای درمان باید شاخ و برگ آلوده گیاه را حذف نمود.

 

در مناطق گرمسیری پوشش گیاهان در وسط تابستان الزامی است به طوری که به جای دریافت 12 ساعت از نور خورشید 8 ساعت دریافت می کنند.

تربچه به طور مساوی سیراب نگه دارید به طوری که آنها به سرعت رشد می کنند.

 

 کاشت در گلدان

تربچه را می توان در گلدان یا ظروف پرورش داد. کاشت یذر تربچه در ظروف با حداقل 15 سانتیمتر عمق میسر است.

بذر تربچه را در ظروف مورد نظر بکارید و در روزهای گرم تابستان گلدان را به مکان سایه دار منتقل کنید. 

 

 محصول بهاره تربچه به 20 تا 30 روز زمان برای رسیدن به برداشت نیاز دارد.

تربچه زمستان نیز به 50 تا 60 روز زمان برای رسیدن به برداشت نیاز دارد. 

تربچه برای برداشت آماده هستند که ریشه رسیدن به 1 اینچ در سراسر.

بلند کل گیاه که تربچه می اندازه مناسب است. بلند چند و یا فشار خاک کنار به آرامی به تصمیم بگیرند که آیا آنها به اندازه کافی بزرگ برای برداشت هستند.

 

انواع تربچه را می توان برای بهار یا زمستان پرورش داد.

ارقام بهاره رایج انواع کوچک قرمز رنگ هستند.

تربچه های زمستان، بزرگتر هستند، مستطیلی و می تواند به رشد 8 تا 9 اینچ طول دارد.

محصول بهار: گیلاس دختر  (22 روز). Burpee سفید (25 روز).

محصول زمستان: سیاه و سفید اسپانیایی (55 روز). سفید چینی (60 روز).

 

محصول تربچه در یخچال به مدت 1 تا 2 هفته حفظ خواهد شد. 

 


 مطالب بیشتر درباره تربچه  

 

اصل و نسب تربچه متعلق به. مناطق معتدل آسیا است.

 

نام های گیاه شناسی:

Raphanus sativus در (تربچه بهاره)

Raphanus sativus در longipinnatus (تربچه زمستانه)

 

 

بذر گیری از تربچه :

برای تهیه بذر تربچه از آخرین محصول پاییزه تربچه های سالمتر و خوش فرم تر را جدا کرده ، جمع آوری می نمایند و در زیر خاک خشک کنار هم به صورت ردیف می خوابانند .

 

در طول زمستان آنها را به همین شکل نگهداری نموده در اسفند تا فروردین ماه بتدریج آنها را از زیر خاک خشک خارج کرده ، به فواصل ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر از یکدیگر می کارند. پس از مدتی شاخه گل آنها از خاک خارج شده گل می دهد .

 در تیرماه و مرداد ماه, پس از رسیدن بذرها ، شاخه های حامل بذرها را که در غلاف ( غلاف بذرها را در داخل خود نگهداری می کند ) قرار دارد قطع نموده و دسته می کنند و در محل خشکی که هواگیر باشد خشک می کنند .

 پس از آنکه غلاف ها خشک شدند آنها را با ملایمت و به آهستگی به زمین می زنند تا بذرها از داخل غلاف ها خارج شوند .

 بذرهای بیرون ریخته را جمع آوری می کنند و در قوطی ، جعبه و یا پاکت در محل مناسبی نگهداری می شود.

 

 

انواع تربچه:

 1. تربچه نقلی یا تربچه چهار فصل :

این نوع تربچه خیلی زود سبز شده و محصول آن در مدت زمان کوتاهی بدست می آید .

 2. تربچه به رنگ و شکل :

گرد قرمز ،گرد ارغوانی,گرد سفید ، گرد بنفش ، گرد قرمز نوک سفید ، تربچه نیمه بلند قرمز ، نیمه بلند قرمز نوک سفید ، نیمه بلند ارغوانی ، نیمه بلند سفید ، تربچه بلند قرمز ، تربچه بلند سفید وجود دارد.

 

3. تربچه درشت :این نوع بیشتر به نام ترب شناخته شده است.بوته های ترب ، بزرگتر از تربچه است به همین دلیل فاصله کشت از یکدیگر در این نوع بیشتر است تا فضای لازم برای رشد گیاه وجود داشته باشد. زمان رشد ترب نیز از تربچه بیشتر است.

 ترب ، به دو رنگ ، سفید و سیاه وجود دارد که به نامهای : ترب سفید و ترب سیاه نامیده می شوند .

 


خواص تربچه

 

 


 

 منابع:

         http://www.harvesttotable.com

 

 

نوشتن سوال یا نظر

تماس با ما

    

ایمیل: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید