طبقه بندی و سیستماتیک گیاهی

 طبقه بندی و سیستماتیک گیاهی

برای آن که افراد متخصص یکدیگر را درک نمایند و دقیقا بدانند در باره ی چه گیاهی صحبت می کنند، گیاهان را به روشی موسوم به

سیستم طبقه بندی علمی نامگذاری کرده اند. این روش که دقیقترین روش است توسط کارلوس لینه (Carolous Linnaeus) بنیان گذاری

شده است. در این روش، هر گیاه را با اسم، گونه و جنس آن مشخص می سازند، به همین جهت این سیستم را دو اسمی نیز

گویند.

مثلا در آرایه‌شناسی گیاهی ، نام علمی گندم Triticum aestivum می باشد. که کلمه Triticum مشخص کننده جنس و کلمه aestivum مشخص

کننده گونه این گیاه است.

در این روش موجودات را بر اساس خصوصیات ریخت شناسی ، تکاملی و ژنتیکی در هفت طبقه قرار می دهند.

1- سلسله گیاهان (Kingdom)

2- بخش یا دسته یا شاخه (Division)

3- رده یا طبقه (Class)

4- راسته (Order)

5- تیره یا خانواده (Family)

6- جنس           (Genus)

7- گونه            (Species)

 



 در طبقه بندی گیاهی "لینه" سلسله گیاهان (Metaphyta) در 4 شاخه قرار می‌گیرند:

1. شاخه تالوفیتها یا ریسه داران

2. شاخه خزه‌ایها 

3. شاخه نهانزادان آوندی

4. شاخه گیاهان دانه‌دار



 ارسطو گياهان را بر اساس نوع ساقه به سه دسته تقسيم بندي نموده است:

1 - درخت ها: گياهاني كه يك ساقه چوبي دارند.

2 – درختچه ها: گياهاني كه چند ساقه چوبي دارند.

3 – علف ها: گياهاني كه ساقه نرم دارند.



 گروه بندی گیاهان زراعی بر اساس هدف تولید و مورد مصرف:

گیاهان زراعی به رده ی نهاندانگان تعلق دارند. در این گروه بندی نوع محصول تولید شده و نحوه ی مصرف آن مورد نظر است و چون یک محصول با اهداف مختلفی تولید میشود ممکن است در چند گروه قرار گیرد.

 1- غلات

 این گیاهان به منظور تولید دانه کشت میگردند. دانه ی حاصله عمدتا به مصرف تغذیه انسان یا دام می رسد، این گیاهان از نظر نشاسته غنی و از لحاظ پروتئین نسبتا فقیر می باشند.

مشاهده فهرست غلات

 2- حبوبات

 حبوبات گیاهانی از تیره بقولات هستند که با هدف تولید دانه کشت می شوند. دانه حاصله اغلب به مصرف انسان می رسد.

دانههای حبوبات از نظر پروتئین غنی می باشند.

 لیست حبوبات

 3- گیاهان روغنی

 گیاهان روغنی از تیره های مختلف هستند که جهت روغن گیری از دانه ی تولیدی کشت می شوند مثل پنبه، کتان ، لوبیای روغنی و ....

 4- گیاهان علوفه ای

 گیاهانی از تیره های مختلف هستند که جهت استفاده از قسمت های هوایی ( به صورت تازه ،خشک و یا سیلو شده) در تغذیه ی دام

کشت می گردند. مانند ذرت علوفه ای ، علف سودان و....

 5- گیاهان ریشه ای

 گیاهانی از تیره های مختلف هستند که برای استفاده از ریشه ی غده ای آنها کشت می گردند، مانند چغندر، شلغم

 6- گیاهان لیفی

گیاهانی از تیره های مختلف هستند که برای استفاده از الیاف آنها کشت می گردند. این الیاف ممکن است از پوست دانه منشاء یافته (مانند پنبه) و یا از فیبرهای مستجات آوند آبکشی اولیه تشکیل یلفته با شند (مانند کتان و کنف)

 7- گیاهان غذه ای 

 گیاهانی از تیره های مختلف هستند که برای استفاده از ساقه ضخیم شده و زیرزمینی آنها کشت می گردند مانند سیب زمینی معمولی.

 8- گیاهان قندی

 گیاهانی از تیره های مختلف هستند که برای قندگیری از عصاره ی شیرین آنها کشت می گردند مثل نیشکر و چغندر قند.

 9- گیاهان دارویی

 گیاهانی از تیره های مختلف هستند که به منظور استفاده از مواد مخدر آنها و یا تهیه ادویه کشت می شوند مانند توتون ، قهوه، چای 



گروه بندی گیاهان بر اساس مورد مصرف :

این گروه بندی بر اساس اهداف تولیدی و یا زراعی خاص انجام شده است.

1- گیاهان با مصرف پوششی (کود سبز)

2- گیاهان جهت کشت جانشین

3- گیاهان با مصرف فصلی (علوفه تر)

4- گیاهان با مصرف سیلویی

5- گیاهان همراه

6- گیاهان مکمل



گروه بندی گیاهان بر اساس عکس العمل به طول روز :

در این گروه بندی چگونگی عکس العمل گیاه نسبت به طول روز(طول شب) در رابطه با تبدیل مریستم رویشی به جوانه ی گل مورد نظر است. در این گروه بندی گیاهان را به دو گروه روز بلند و روز کوتاه تقسیم می کنند و اگر نسبت به طول روز عکس ال عملی نداشته باشند بی تفاوت نامیده می شوند. بسیاری از ارقام اصلاح شده ی گیاهان زراعی عکس العمل زیادی به طول روز ندارند و بی تاوت می باشند. علاوه بر طول روز عواملی مانند بالایی حرار، کمبود ازت و رطوبت خاک، افزایش سن گیاه و ذخیره ی غذایی آن در تسریع انتقال از مرحله ی رویشی به مرحله ی زایشی نقش دارد.

 

گروه بندی بر اساس طول دوره ی رشد


 هر گاه جمعیت بزرگی از ارقام یک گو نه مورد توجه قرار می گیرد، مشاهده می شود که بعضی بسیار زود و بعضی بسیار دیر به گل رفته و سیکل حیاتی خود را تکمیل می کنند. لذا ارقام یک گیاه ممکن است بر اسا س تعداد روز از سبز شدن تا رسیدگی به گروه های زودرس و میان رس و دیررس تقسیم نمود.

 

گروه بندی بر اساس دمای مطلوب رشد


 این گروه بندی بر اساس شرایط حرارتی مناسب رشد محصول انجام شده و در نتیجه نشانگر بخشی از سال است که محصول در آن رشد مطلوبی انجام می دهد. این قسمت بندی مطلق نبوده و و گیاهان زیادی در حد فاصل دو گروه قرار می گیرند.

1- گیاهان سرمادوست:

 این گیاهان بهترین رشد خود را در هوای خنک (حدود 15 تا 25 درجه سانتی گراد) انجام می دهند در هوای گرم ( بیش از 30 درجه سانتی گراد) آسیب می بینند و ماهیتا روز بلند می باشند مانند گندم، جو، سیب زمینی، نخود و.............

2- گیاهان گرمادوست:

 این گیاهان بهترین رشد خود را در هوای نسبتا گرم (حدود 20 تا 30 درجه سانتی گراد) داشته و رشد آنها در هوای خنک بسیار کند می باشد.این گیاهان روز کوتاه بوده و شامل گیاهانی مثل لوبیای چشم بلبلی، ماش، ذرت و .....

 

گروه بندی بر اساس طول عمر :



اساس این گروه بندی طول دوره ی معمول رشد محصول بر حسب سال زراعی و تاریخ کاشت معمول برای برداشت محصول اقتصادی می باشد.در گروه بندی بر اساس طول عمر گیاه کروه های یکساله،چندساله و دوساله قرار می گیرند. حداکثر طول رشد گیاهان یکساله کمتر از یک سال زراعی ، دوساله بیش از یک سال زراعی و معمولا سه فصل زراعی و چندساله بیش از دو وغالبا چند سال زراعی طول می کشد.

 



گروه بندی بر اساس عملیات زراعی :

در این گروه بندی امکان انجام عملیات وجین در بین ردیف های کاشت مورد نظر است:

1-گیاهان وجینی :

  حجم رویشی هر بوته زیاد بوده و معمولا با فاصله ردیف بیش از 40 سانتی متر کشت می شوند مانند سیب زمینی ، پنبه و....

2-گیاهان غیر وجینی:

 حجم رویشی هر بوته کم است و در نتیجه گیاه با تراکم زیاد و به صورت پراکنده یا با فاصله ی ردیفهای کمتر از 40 سانتی متر کشت می شوند مانند گندم ، جو 

 

 

 

 

 

تماس با ما

    

ایمیل: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید